W dobie internetu nie używa się już zazwyczaj przepisów ze starych kartek pozostawionych przez poprzednie pokolenia. Dawne receptury oczywiście wciąż są wykorzystywane. Dziś jednak znajduje się je najczęściej na blogach internetowych. Tych ostatnich w sieci jest mnóstwo i każdy kusi tym, że to właśnie jego przepisy na ciasta są najlepsze. Jak więc nie zagubić się w potoku informacji i znaleźć rzeczywiście skuteczne receptury?
Przy ocenie jakości blogowego wpisu na temat gotowania, warto przede wszystkim odwołać się do własnej wiedzy. W końcu nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu prawdopodobnie widywały jak wyrabia się ciasto. Jeśli ktoś nie miał okazji podejrzeć tego w dzieciństwie w domu rodzinnym, na pewno natknął się kiedyś na program kulinarny. Przykładowo dobry przepis na ciasto drożdżowe umożliwia uzyskanie ciasta, które jest odpowiednio gęste i sprężyste oraz nie wydaje się gumowe. Osoby, które próbowały już kiedyś upiec ciasto danego rodzaju zauważą od razu, jeśli w proporcjach składników podanych w przepisie coś jest nie tak.
Przeglądając strony o tematyce kulinarnej warto zwracać uwagę na sekcję komentarzy pod postami. Na temat przepisów wypowiadają się zazwyczaj osoby zachwycone efektami lub te, którym coś nie wyszło. Ze względu na to można odnaleźć tam wiele cennych informacji. Niektórzy dzielą się również poradami, które ulepszają funkcjonalność przepisu.
W gotowaniu najważniejsza jest elastyczność. Czasami to nie wybór przepisu jest najważniejszy, ale dostosowanie go do rzeczywistej sytuacji. Nawet najdokładniejsze przepisy na skomplikowane ciasta z kremem niejednokrotnie wymagają korekty piekącego, chociażby ze względu na inny stopień świeżości czy markę używanych składników. Dlatego też należy zawsze polegać na swojej intuicji i na wiedzy płynącej z uprzednich doświadczeń.